Regeneratieve therapie

IRAP

Tijdens kraakbeenschade in een gewricht komt er een stofje vrij wat het ontstaan van een ontsteking stimuleert. IRAP remt dit stofje en remt daardoor de ontsteking in het gewricht. 

Het voordeel van IRAP is dat het gemaakt wordt van het paard zijn eigen bloed. Doordat het een lichaamseigen stof is ontstaan er minder vaak bijwerkingen na toediening en is het op lange termijn niet schadelijk voor het kraakbeen. Ook heeft het een langere werkingsduur dan corticosteroiden. Een nadeel is dat het een kostbare behandeling is.

PRP

Plateled riched plasma wordt gebruikt om peesblessures te laten herstellen. 

Na bloedafname wordt het bloed bewerkt zodat alleen de bloedplaatjes en plasma overblijven. Deze vloeistof wordt vervolgens onder echogeleiding in een defect in een pees geinjecteerd. In de pees geven de bloedplaatjes groeifactoren af. Hierdoor ontstaat een beter herstel van de pees. Uiteraard is een aangepast bewegingsschema hierbij belangrijk.

In het beste geval benaderd het nieuw gemaakte weefsel zoveel mogelijk het originele peesweefsel, waardoor de functionaliteit van de pees zo optimaal mogelijk is en de kans op een herblessure kleiner is.

Het gebruik van PRP is alleen zinvol in een recente peesblessure. Ook heeft het meer nut om te gebruiken bij letsels in het midden van de pees. Bij letsels aan de rand blijft de PRP niet goed zitten om zijn werk te doen.

EquiDoc: Alle medische zorg voor het paard