Veel voorkomende ziektes bij jonge veulens

Het veulenseizoen komt eraan. Het is belangrijk om te weten welke veelvoorkomende ziektes deze jonge veulens kunnen krijgen. Wat je eraan kunt doen en wanneer het nodig is om de dierenarts te bellen.

Veulens kunnen last hebben van:

  • Bloedvergiftiging (sepsis)
  • Diarree
  • Koliek

Veel van deze ziektes kunnen grotendeels voorkomen worden wanneer het veulen op tijd en voldoende biest opneemt.

Als merrie eigenaar is het daarom belangrijk goed op te letten of het veulen ook echt drinkt en slikt en niet alleen met zijn hoofd bij het uier hangt.

Daarnaast is de navel een ingang voor veel bacteriën. Het is belangrijk deze goed te ontsmetten met een hibiscrub/alcohol of jodium oplossing.

Bloedvergiftiging (sepsis) 

Ontstaat vaak als gevolg van te weinig biestopname en een onvoldoende ontsmette navel. Pas op dit is een levensbedreigende situatie en snel ingrijpen is noodzakelijk.

Verschijnselen: veel liggen, zwak, suf, geen zuigreflex. Soms infecties zoals een longontsteking, diarree, gewrichtsontsteking(en).

Wat doet de paardenarts: controleert de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Kan via infuus extra antistoffen en extra vocht toedienen. Controleert de aanwezigheid van bacteriën in het bloed en start een juiste antibiotica kuur op.

Indien nodig doorsturen naar een gespecialiseerde kliniek.

Het is belangrijk dat het veulen daarnaast ook voldoende melk binnen krijgt. Soms drinken ze zelf. Vaker moet je ze bijvoeren. Het beste is ze dan te leren drinken uit een emmer omdat er dan minder kans is op verslikken.

 

Diarree

Veel veulens krijgen na enkele dagen diarree. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van nieuwe darmflora. Deze veulens zijn verder niet ziek. Ogen fit en drinken goed. De diarree is vaak na een paar dagen over.

Als veulens ook zichtbaar ziek zijn van de diarree (liggen, suf, niet drinken) dan kan hier een bacteriële of virale oorzaak aan ten grondslag liggen.

Wat doet de paardenarts: naast een volledig klinisch onderzoek wordt het bloed en de mest onderzocht om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

Verder is het belangrijk om het veulen voldoende vocht via infuus toe te dienen omdat ze dit erg snel kwijtraken via de diarree.

De therapie is verder gebaseerd op de oorzaak van de diarree. Denk hieraan aan eventueel antibiotica, pijnstillers, maagwandbeschermers en probiotica.

 

Koliek

Verschijnselen: veulens met koliek hebben een karakteristieke houding. Ze liggen op de zij met het hoofd tussen de voorbenen, waarbij de voorbenen gestrekt zijn. Ze willen nauwelijks staan.

Koliek is een uiting van buikpijn. Hier kunnen veel oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is belangrijk om de paardenarts te bellen.

EquiDoc: Alle medische zorg voor het paard